Προφίλ Ομίλου

 

ΚΟΦΑ 4Χ4

( Κυπριακός Όμιλος Φίλων Αυτοκίνητου 4x4 )

  

Tο Προφίλ του Ομίλου μας.

                                          

Μέχρι το 1989  το πρωτάθλημα 4χ4 διοργανωνόταν από τον  Ο.Φ.Α. (Όμιλος Φίλων Αυτοκινήτου ) Λευκωσίας  με 2-3 αγωνιστικές τον χρόνο .

Οι διαγωνιζόμενοι εκείνης της εποχής διψασμένοι για περισσότερο παιχνίδι ,δεν ήταν ικανοποιημένοι και ζητούσαν από τον Ο.Φ.Α. περισσότερους αγώνες και η απάντηση ήταν αρνητική με την δικαιολογία <είναι λίγοι και δεν αξίζει > .  

Μέσα στο 1990 ο Κ.Ο.Φ.Α. άρχισε την δράση του όταν πέντε αθλητές- οδηγοί  οι οποίοι διαγωνίζονταν στον ΟΦΑ κάλεσαν σε Ιδρυτική Γενική Συνέλευση αρκετούς ενδιαφερόμενους και αποφάσισαν την ίδρυση δικού τους Ομίλου .

Στις 26-9-1990 στη πρώτη  Γενική Συνέλευση κατέθεσαν το καταστατικό του Κ.Ο.Φ.Α. ( Κυπριακός Όμιλος Φίλων Αυτοκίνητου 4χ4 ).

Εκεί συστάθηκε το πρώτο πενταμελές Δ.Σ. από :

Π.  Παναγιωτου , Γ. Γαλατακη , Κ. Κατσιδιαρη , Κ. Χριστοφιδη , και Α. Ευτυχίου . 

Η  σύσταση του Ομίλου ήταν αναγκαία με μοναδικό σκοπό μόνο την διοργάνωση περισσότερων αγώνων σε Πρωτάθλημα 4χ4 .

Ξεκίνησαν το Πρωτάθλημα  με 6 αγωνιστικές παγκύπρια και περίπου 25 συμμετοχές .Οι κατηγορίες των αυτοκινήτων ήταν Δυο : με βενζίνη και πετρέλαιο.

Οι αγώνες εν σύγκριση με σήμερα  ήταν  πιο ήπιοι σε δυσκολίες για αυτό και τα αυτοκίνητα  ήταν κανονικά .

Περισσότερο αναδείκνυαν τον οδηγό παρά το αυτοκίνητο. 

Τη πρώτη Αγωνιστική χρονιά Πρωταθλητές Γενικής κατάταξης ήταν Δυο, οι οποίοι  ισοβάθμησαν. Ο Μιχάλης Καραολης με αυτοκίνητο Suzuki Samurai και

Ο Θεόδωρος Γαλατακης με αυτοκίνητο Stayer Halfiger .

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διοργάνωση και τον σχεδιασμό των ειδικών  διαδρομών από τον εκάστοτε αλυτάρχη και Β’. αλυτάρχη πήγαιναν από το Σάββατο και  διανυκτέρευαν σε αντίσκηνο η στο αυτοκίνητο τους ,στο χώρο που θα διεξαγόταν ο αγώνας την επόμενη μέρα , κυρίως λόγω οικονομικού  αλλά και της απόστασης όταν ήταν εκτός Λευκωσίας .

Ένα σημαδιακό γεγονός που άφησε εποχή ήταν οι Θεαματικοί οδηγοί < Αδελφοί Περικλεούς > . Σχεδόν σε όλους τους αγώνες ήταν εντυπωσιακοί   οδηγώντας ένα Subaru Saloon 4x4 αψηφώντας κάθε κίνδυνο περνούσαν σχεδόν από όλες τις ειδικές διαδρομές !   

Σήμερα  ο Κ.Ο.Φ.Α. συνεχίζει να δηλώνει παρόν  με νέα άτομα , νέο πνεύμα  και περισσότερη δράση , συνεχίζει να μεταφέρει στους επόμενους την σκυτάλη των πιο κάτω σκοπών και στόχων :

Σκοποί  του ομίλου :

Α) Είναι η σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των μελών,  σεβασμός  στην φύση, με σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των μελών . 

Β) Με Δραστηριότητες όπως  αγώνες προσπάθειας 4χ4 επί φυσικού εδάφους και  Εκδρομές-(Σαφάρι) 4χ4 εκτός δρόμου, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και την πρόκληση στους οδηγούς αυτοκίνητων τζιπ 4χ4 . 

Γ) Με συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις και διάφορες συζητήσεις που αφορούν όλο το φάσμα της τετρακίνησης ενημερώνει τα μέλη του και φυσικά την διοργάνωση  παιχνιδιών 4χ4 πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια πάνω από όλα.

Στόχος του Ομίλου :

Η διάδοση του 4χ4 ως Σπορ και Άθλημα :

  1. Με οδήγηση εκτός δρόμου σε διάφορες καιρικές συνθήκες .
  2. Η προσπάθεια προσπέρασης φυσικών εμποδίων.
  3. Η εκμάθηση των δυνατοτήτων  του αυτοκίνητου του .
  4. Η ανάπτυξη ικανοτήτων και απόκτηση εμπειριών του οδηγού .

Το 2009 γίνεται μέλος του Κ.Ο.Α. (Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου) οι οποία υπάγεται στο Κ.Ο.Α. (Κυπριακο Οργανισμού Αθλητισμού) .

Με την έγγραφη του Κ.Ο.Φ.Α. στο ΚΟΑ γίνεται ο επίσημος διοργανωτής Πρωταθλήματος Αγώνων 4χ4 σε EXTREME και ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ με 2 κατηγόριες  .

Το 2010  ο όμιλος Κ.Ο.Φ.Α. έχει εγγεγραμμένα ενεργά μέλη 190 γεγονός που δίνει νέα υπόσταση και άξια στο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο εθελοντικά με συνεχείς προσπάθειες για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του σπορ 4χ4 , πολλές φορές θυσιάζοντας  τον πολύτιμο χρόνο τους αγωνίζονται καθημερινά να βελτιώσουν ότι παρέλαβαν από τους προκατόχους τους .   

Τελειώνοντας τη ιστορική αναδρομή  του Κ.Ο.Φ.Α. θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μας έδωσαν πληροφορίες και ιδιαίτερα το παλιό ιδρυτικό  μέλος κ. Γιώργο Γαλατακη από τη Λευκωσία .   

Για τον  ΚΟΦΑ

Ανδρέας Λουκά

Υπεύθυνος Τύπου - Αντιπρόεδρος ΚΟΦΑ

Μάρτιος 2010